Historiskt rekord i tystnad

June 1, 2018

Joakim Ruist sätter fingret på det som länge irriterat även mig, med långvarigt förflutet på både Aktuellt och tidigare Samhällsredaktionen vid SVT. Att Aktuellt med sina studiogäster så gott som alltid hellre vill skapa konflikt, än att förmedla kunskap och fördjupning.

Jag drog mig till minnes en situation vid Aktuellt-desken för drygt tio år sedan. Jag minns inte idag exakt vad frågan gällde, men det spelar mindre roll. Jag föreslog att redaktören för dagen skulle ringa min gamle kollega Hannes Råstam, som var den som utan jämförelse satt på den största kunskapen i ämnet. Efter att Hannes försökt förklara komplexiteten och att det inte gick att beskriva frågan i några enkla meningar, lägger redaktören på luren och vänder sig till oss andra som arbetar vid desken och utbrister. ”Fy fan vad jobbig han är!” Jag undrar om samma reflektion gjordes efter Joakim Ruists medverkan i Aktuellt igår. Jag skulle inte bli förvånad, eftersom programledaren inte ens tycktes begripa vad hans forskning gick ut på.

Problemet med Aktuellts intervju med Joakim Ruist är också att man försöker skapa en konflikt genom att ställa en ekonom med en politisk agenda mot en disputerad forskare. Ett systemfel hos redaktionen, som enbart sänker förtroendet för public service.

Joakims Ruist skriver mycket läsvärt om sina egna funderingar kring sin medverkan här http://joakimruist.blogspot.com under rubriken ”Historiskt rekord i tystnad”.

Inslaget går att se här https://m.youtube.com/watch?v=xddf9trcQ8M#

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: