Minnet av Hannes

August 9, 2012

Han kom inte som ett yrväder en aprilafton, utan mer lågmält en gråkulen februaridag. Med basen i en gigbag på ryggen och väskan full av pärmar stegade Hannes Råstam för första gången in på SVT:s Stripteaseredaktion. Han var frilans, sålde in färdiga programidéer, research var hans specialitet, kapaciteten enorm. Så småningom kom vi att tillbringa många nätter tillsammans inför sändningarna, inte minst när det gällde programmen om Osmo Vallos död. Basen blev en allt mer sällsynt gäst, pärmarna desto fler.

En försommardag 1998 ringer min telefon. Hannes säger att han gått in i väggen, läkaren vill sjukskriva, men Hannes har istället lanserat ett “terapiprojekt” han vill göra…     “men Micke säger att jag måste ha dig med”. Micke hette Olsson och var chef för samhällsredaktionen. Nio månader senare, efter daglig kontakt, kuskandes runt i tre världsdelar och nästan sextio maniska dygn tillsammans i ett mörkt redigeringsrum, hade vårt lilla terapiprojekt blivit som en konstig liten familj där gnat, glädje, sorg, arbete och privatliv till slut flöt ihop. Resultatet, tre timslånga program för Dokument Inifrån om den svenska musikindustrin… och jag hade fått en vän.

Nästan fem år senare sitter vi i Ewa´s och mitt vardagsrum, efter en glad kväll med mat och mycket vin. I morgon ska Hannes till Norrtäljeanstalten för att för första gången träffa en man som han hävdar är oskyldigt dömd för incest.
-Jag har kollat allt. Jag är 100% säker. Det finns inget som kan stjälpa den här historien… säger han med ett lugn och självförtroende som jag aldrig tidigare sett hos honom, innan han lullar iväg i sensommarnatten.

Resten är historia.

I maj 2011 möts vi av en tillfällighet utanför SVT. Hannes kommer direkt från häktet, berättar att han till slut har tagit tag i Boforsaffären och att han precis har knutit en osannolik kontakt… Full av iver, som alltid. I höst, lagom till bokmässan, ska också boken om Quickfallet komma ut… men när vi som vanligt kramar om varandra anar jag att något inte stämmer.

“Seen a shootin’ star tonight
And I thought of you
You’re tryin’ to break into another world
A world I never knew”

Hannes gamla musikerkollegor spelar Bob Dylan
Begravningen i Masthuggskyrkan är värdig. “Jag har hört om en stad ovan molnen” Roffe Wikströms ensamma tolkning lämnar både en och två tårar i mitt och min bänkkamrat Janne Josefssons öga. Sannolikt också hos alla de andra drygt tvåhundra som kommit för att ta farväl.
En sanningssökare, mästare och medmänniska var borta.

Många maniska timmar och tusentals pärmar senare. I fredags kom boken ut. “Fallet Thomas Quick -att skapa en seriemördare”. Igår sträckläste jag de fyrahundra sidorna. Rättssverige kommer aldrig bli sig likt igen… och någonstans bak alla pärmar, i en sliten gigbag, ligger en Fender Jazz Bass från 1959, som för alltid tystnat.

2 Responses to “Minnet av Hannes”


  1. Hela avsnitt finns mig veterligen inte på nätet. Däremot finns en del outtakes på Youtube. Sök på Dokument Inifrån + Europe, Cheiron, Robyn, Max Martin m.fl. Finns också ett utdrag på min hemsida http://bengtericsson.se/editor.html

  2. Frank Says:

    Finns do 3 programmen om musikindusrin på nätet??


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: