Kamikazejournalistik… eller konsten att tvätta en anka

May 2, 2011

Vaknar i ottan och upptäcker att Usama bin Laden dödats av USA:s militär. Twitterflödet flödar över. En bild av vad som påstås vara bin Ladens döda kropp får raskt spridning på nätet. Svenska journalister börjar, bl.a. på Twitter, att länka till bilden. Aftonbladet hakar på och använder den högst upp på sin web.

Nyheter24 hänger också på.

En enkel sökning på Google, ”bin Laden +body”, ger vid handen att bilden är ett taffligt montage.

Den kommer från en knäppsajt, där George W Bush påstås annonsera bin Ladens död, redan 2006.

Detta till trots är den efter en kort stund etablerad sanning. I över en timme ligger bilden ute på Aftonbladets webupplaga, okommenterad.

På Twitter börjar folk så sakteliga bli generade över att ha länkat till ett fejk. Syrliga kommentarer skrivs. Nyheter24 plockar raskt bort bilden, när sanningen blir uppenbar. På Aftonbladet har man tydligen just idag slutat att följa Twitterflöden, för där blir den kvar. Det tar ytterligare minst en timme innan den kommenteras: ”Uppges vara beviset för att terrorledaren är död.”säger man nu och hänvisar till pakistanska medier.

Senare på förmiddagen utropar Aftonbladet: ”Bilden på den döde terrorledaren kan vara fejk. Uppgavs vara beviset för att Usama bin Laden är död. Publicerades i pakistanska medier.”  Bilden ligger fortfarande kvar.

Vid lunchtid trumpetar man i triumf: ”Publicerade fejkad bild på liket. Publicerades i pakistanska medier”

Simsalabim, så var skulden någon annans, dvs. de opålitliga pakistaniernas.

På Aftonbladet, där man ev. är smartare än en femteklassare, visste man naturligtvis redan från början var bilden kom ifrån. Med till förakt gränsande cynism gentemot läsarna, valde man ändå att använda den.  Att Aftonbladet ger sig hän åt att fabricera lögner, är väl inte så förvånande. Att man däremot fick så stor draghjälp av twittrande mediefolk, var nog betydligt mer otippat. Vad var det som hände? Vad fick plötsligt så många vanligtvis sansade journalister att förtränga varje uns av förnuft och källkritik och glatt bidra till att sprida ett så uppenbart fejk?

Självsanering påbjudes! …och här räcker det inte med en WC-anka.

Uppdatering måndag em.

Lite senare, i en annan del av träsket, gör sig plötsligt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson själv till dagens hjälte

– Det är en svår balansgång för alla nyhetsförmedlare att försöka återge vad som hänt och vad som rapporteras, men att samtidigt försöka förhålla sig självkritiskt… säger Mattsson. – Den svåra frågan för oss i morse var den bild som många medier publicerade och som påstods föreställa den döde bin Ladin. Bilden spreds i CNN, i Sky News och även i svensk media… men vi blev tveksamma till äktheten och avstod den på löpsedel och förstasida i extraupplagan och skrev inne i tidningen att den inte har kunnat verifieras.

Istället löste Expressen detta galant genom att göra en artikel om det hela. “Expressen tveksam till bilden alla visar”… och vips så kunde man ändå publicera bilden.

Att bilden funnits på nätet i flera år gick redan tidigt i morse att ta reda på.  Med några få knapptryck och en enkel Googlesökning gick det på några få sekunder att hitta den på en gammal knäppsajt. Montaget var dessutom mycket taffligt gjort. Trots detta försöker Mattsson göra det till ett journalistiskt dilemma i den högre skolan.

Tänk om tabloiderna kunde visa samma omsorg när det gäller andra uppenbara excesser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: