Olovandes i syltburken

January 16, 2011

Johan af Donner vill inte betala för de skador hans bedrägerier orsakat Röda Korset.  I en inlaga till Kronofogden skriver han: “De gynnades helt enkelt av mitt arbete, även med beaktande av mitt olovliga agerande”. Aha! Jag fattar! Det var inte ett brott, bara olovandes. Han hade inte bett Christer Zettergren eller Bengt Westerberg om lov att ta pengarna. Attans, så nedrigt. Bara han gjort det, så hade det nog varit fritt fram.

Med ett till psykopati gränsande förakt, har Johan af Donner år ut och år in rest runt i land och rike och sjungit välgörenhetens lov, för folk som tvingats tjäna sitt uppehälle med vanligt lönearbete, men ändå ansett sig ha en skärv över till de sämst ställda. Ett bedrägligt hyckleri som historiskt saknar motstycke i den svenska insamlingsbranschen. 30.000 medlemmar har efter avslöjandet lämnat Röda korset, 150 anställda ska sägas upp, varumärket är solkat för lång tid framöver… men själv har han bara lite olovandes råka halka ner med fingrarna i syltburken.

Johan af Donner förskingrade drygt 7,5 miljon från Röda Korset och Cancerfonden. Trots att tingsrätten dömde honom för grovt bedrägeri, trolöshet mot huvudman, medhjälp till grovt bokföringsbrott, osant intygande och medhjälp till försvårande av skattekontroll, till fem års fängelse, ska han enligt sin högst egna logik inte betala tillbaka. Johan af Donner har erkänt hanteringen med de falska fakturorna och hävdat att han behövde täcka kostnaderna för familjens lyxliv. Utan honom hade Röda Korset och Cancerfonden stått sig slätt. Han hade ju faktiskt trots allt gjort sig förtjänt av pengarna, eftersom han i kraft av sin begåvning inte bara uträttat storverk för organisationerna, utan också står över både den lagstiftning, etik och moral som gäller oss andra stackars satar.

Det är något som haltar i den logiken eller..?

En fylligare bakgrund till Röda korsets uppgång och fall, samt historien kring Johan af Donner, finns sist i denna blogg. Red Cross, doublecross… -kan vi lita på välgörarna?

One Response to “Olovandes i syltburken”

  1. Walther Metzler Says:

    Har bara ett ord för Johans agerande…
    (eller egentligen tre)!
    Höjden av Arrogans !!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: