Aftonbladet journalistikens Vuvuzela?

July 14, 2010

Det har gått en vecka sedan Littorinaffären briserade och Aftonbladet har inte kunna stärka sina anklagelser. De ”bevis” bladet presenterat består av en dator som man fått, eller köpt sig, tillgång till. Den sägs innehålla en adresslista där Littorins gamla mobilnummer finns med. Utöver datorn finns en vittnesutsaga från en kvinna som sålt sexuella tjänster till en kille i slipover som kallat sig “Peter”, som hon senare tyckt sig känna igen som Sven-Otto Littorin… Jag tvivlar på att ens van der Kwast skulle ha vågat sig på ett åtal med bara detta i bagaget.

Sven-Otto förnekar återigen att han någonsin köpt sex och Helin och Mellin försöker med alla till buds stående medel försvara publiceringen. Hade bara Littorin sagt NEJ tillräckligt tydligt, så hade vi inte kört på, säger Mellin. Var känner vi igen den typen av argument ifrån..?

I botten på den här historien finns en uppslitande vårdnadstvist. Det finns få saker som lockar fram människans sämsta sidor mer, än just vårdnadstvister. I Littorins fall handlar det om att hans fd. hustru nu kamperar ihop med en tidigare fängelsedömd, som idag söks av Kronofogden för skulder på  mångmiljonbelopp och står åtalad för grovt bedrägeri, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Littorin har i en inlaga till tingsrätten påpekat är detta är en ”högst olämplig miljö” för hans barn att växa upp i. Den fd. hustrun kräver i sin tur Littorin  på 1,8 miljoner i uteblivet underhåll. Varje seriös journalist vet att människor som ligger i vårdnadstvister ska man hålla sig så långt ifrån som det bara går. Anklagelser, motanklagelser och smutskastning i en aldrig sinande ström, gör alla inblandade till irrationella aktörer… och journalistiska tolkningar i princip omöjliga.

Affären har idag blivit större än det påstådda brottet och lösmynta debattörer gör sitt bästa för att moderera tidigare ställningstaganden. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har skrivit att i den här historien finns bara förlorare. Något som kanske Aftonbladets Helin och Mellin borde ha funderat på redan innan förra onsdagen.

I SR:s Studio Ett säger Lena Mellin idag; “Vi har inte påstått att han har köpt sex, det har Anna, 30, gjort.”

Aftonbladet börjar allt mer framstå som journalistikens Vuvuzela..?

One Response to “Aftonbladet journalistikens Vuvuzela?”


  1. […] Aftonbladet journalistikens Vuvuzela? […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: