Vem försvarar yttrandefriheten?

May 16, 2010

I en demokrati råder åsiktsfrihet. Mot den bakgrunden är det naturligtvis fullständigt oacceptabelt med de senaste angreppen på Lars Vilks.

Expressens chefredaktör Thomas Mattson skriver idag:

“Men ändå – tyst från många politiker, tyst från många publicister. Hur många yttrade sig i går? Hur många skriver om yttrandefriheten i tidningarna i dag?”

Jag är normalt ingen större påhejare av Mattsson et consortes på tabloiden, men idag är jag böjd att instämma.

Nu är förvisso Lars Vilks satiriska utspel mot muslimer vare sig konstnärligt begåvade eller speciellt intelligenta. Utspelen framstår egentligen som fullständigt meningslösa, när målgruppen inte förmår att ta till sig den eventuella satiren… men det är inte poängen. I upplyst demokrati får Vilks säga vilka dumheter som helst, så länge det inte faller under förtal eller hets mot folkgrupp. Men när muslimska mörkermän, eller för den delen kreationister på den kristna högerkanten, agerar för ett samhälle där yttrandefrihet och objektiv undersökning av verkligheten ska ersättas med förklaringar hämtade ur en religiös föreställningsvärld… då måste alla bildade och upplysta krafter, inklusive publicister och politiker, dra en lans till försvar för det civiliserade samhället. I tystnaden lämnas annars fältet öppet för tolkning till den förvirrade pöbel som idag härjar i bl.a. Sverigedemokraternas kölvatten, där kriget mot muslimer tagit fullständigt oacceptabla proportioner.

Var finns de demokratiska och publicistiska motkrafterna? Varför så tysta?

One Response to “Vem försvarar yttrandefriheten?”


  1. Hej.
    Håller med både dig och Mattsson, skrev själv för någon vecka sedan på min blogg om både hoten mot Vilks och andra hot mot yttrandefriheten, http://korta.nu/3f00


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: